Milyen sokszor lehet hallani egy nyelvóra végén a tanári figyelmeztetést „… és tanuljátok meg otthon az új szavakat”. És milyen sokszor ül otthon egy nyelvtanuló magára hagyva a rojtosra lapozott szótárfüzettel, révetegen nézve a bal oldalon az idegen szavak hosszú listáját és jobbra mellettük a magyar megfelelőket. Eközben esetleg halkan mormol magában, mintha verset tanulna, vagy letakarja hol a magyar, hol az idegennyelvű szóoszlopot. „Tanul”. Ezzel együtt sokszor csak a szódolgozatnál derül ki, hogy valóban eredményesen tanulta-e meg a szavakat, elő tudja-e eredményesen hívni őket az emlékezetéből, pontosan emlékszik-e a helyesírásra, vagy csak arra fog emlékezni, hogy a kérdezett szó balra fent a második helyen volt, egyből a részecskegyorsító alatt…

És milyen jó, hogy most van egy olyan tanulói segítség, ami éppen ezeket a nehézségeket oldja meg, szakszerűen, játékosan, az eredményes nyelvtanulói szokásokat felhasználva, és mindemellett a tanulás eredményességéről állandó visszajelzést adva.

Logikus, hogy az idegen szavakat nem egy lista részeként kell tanulni, gyakorolni, hanem azokat kell újra és újra elővenni, amik még nem mentek biztosan. Erre a számítógép kiválóan alkalmas. Egyrészt kiválasztja azokat a szavakat, amelyek régebben fordultak elő a feladatokban, másrészt újra és újra előhozza azokat, amelyekben a tanuló hibázott, tehát azok forognak, amelyeket még valóban gyakorolni kell.

Az is világos, hogy egy szó megtanulásán nem csupán (az egyik lehetséges) jelentés magyar megfelelőjének a bebiflázását kell érteni, ennél jóval több dolga van a tanulónak. Ez a szótanuló program a jelentés rögzítésén túl a helyesírás és a leggyakoribb igei szerkezetek gyakorlásában is segít, mindezt úgy, hogy akár játék vagy kikapcsolódás ürügyén is használható. Napi akár tíz perces rendszeres gyakorlás többet ér, mint a dolgozat vagy vizsga előtti feszült magolás, ezekre a tíz percekre pedig a program remek keretet ad.

Ez a szótanulós program a nyelvtanuló tudásszintjéhez igazítható: ő határozhatja meg, mekkora szókinccsel szeretne dolgozni, és a megadott nyelvi szintre jellemző szavakat kiegészítheti a saját maga által fontosnak ítélt, a tanárán tanult egyéb szavakkal. Használni pedig nagyon egyszerű. Nem kellenek hozzá különleges számítógépes ismeretek, világosak az instrukciók, érthetőek az eredmények. Nyelvtanárok és nyelvtanulók egyaránt jó segítőre találnak, amikor elhangzik a mondat „…és tanuljátok meg otthon az új szavakat”.


Enyedi Ágnes

ELTE Angoltanárképző Központ (CETT)

 
 
info@szomania.hu | rendeles@szomania.hu
© 2005 Szómánia Project. Minden jog fenntartva